Buurtinitiatief Soesterberg
SOESTERBERG De nieuwe wijk de Groene Hoogte heeft net voor het einde van 2022 maar liefst 30 groene daken gekregen. Wat begon als een “simpele” aanvraag voor het vergroenen van één schuurdak, resulteerde uiteindelijk in meer dan 30 groene schuur- tuin en uitbouw-daken. In samenwerking met de gemeente Soest hebben wij (UWgroendak) de bewoners volledig ontzorgd en heeft elke bewoner zijn groene dak kunnen aanschaf met 33% subsidie”korting”. Uiteraard bleef dit mooie groendak-buurtinitiatief niet stil en kwam ook de Soestercourant om de groene daken in het zonnetje te zetten!
Soestercourant
SOESTERBERG – De nieuwe wijk de Groene Hoogte heeft al gescheiden systemen voor afvoer van water. Vroeger ging alles in één riool en werd het zo snel mogelijk afgevoerd. ,,Maar het regenwater is goed te gebruiken in het eigen gebied. Want de bomen hebben het zwaar en staan steeds droger. Dus ook al is het een klein tegeltje dat we door groen vervangen, samen is het honderden vierkante meter. Deze wijk is een goed voorbeeld van hoe wij om willen gaan met de omgeving en u als inwoners kunt daar ook wat aan doen.”
Dit zei wethouder Aukje Treep van openbare ruimte en duurzaamheid donderdagmiddag bij de aanleg van het eerste groene dak in de Groene Hoogte. ,,Op allerlei manier proberen we vanuit de gemeente inwoners te stimuleren om een groen ‘steentje’ bij te dragen om te kijken wat we kunnen doen aan vergroening en het vasthouden van water. Dat is met name hier belangrijk, op de hoge droge zandbult waar Soesterberg op ligt en waar het water steeds verder wegzakt.”
Deze wijk is een goed voorbeeld van hoe wij om willen gaan met de omgeving
WATER VASTHOUDEN ,,We kijken vanuit de natuur naar het grotere geheel van de bossen om ons heen, maar we zien steeds meer dat je juist vanuit de bebouwde omgeving iets kan doen om water vast te houden. Dit is een moment om te laten zien dat men in de Groene Hoogte zeer actief is met het groen. Waardering daarvoor. Laat het een goed voorbeeld zijn voor veel anderen die in een nog veel meer versteende omgeving leven.”
De wethouder klom het dak op om met assistentie van Leonie Kooijman van UWgroendak de eerste groene Sedumtray te leggen. Foto: Eempers.
DERTIG DAKEN De wethouder klom vervolgens via de ladder het dak op van het tuinhuis achter de woning van Joyce en Marcel Haan aan de Hilgersweg, om daar met assistentie van Leonie Kooijman van UWgroendak de eerste groene Sedumtray te leggen. Het is de start van de vergroening van dertig daken in de wijk. Leonie Kooijman van UWgroendak: ,,Er is uitgerekend dat er ruim 11.000 liter regenwater in de groene daken wordt gebufferd. Alles wat er teveel op komt als het groen verzadigd is, gaat gefilterd de tuinen in. Er zit nog een andere duurzame gedachte achter: daken onder de groene laag gaan twee keer zo lang mee als niet vergroende daken.”
Laat het een goed voorbeeld zijn voor veel anderen die in een nog veel meer versteende omgeving leven
.
SUBSIDIE In de Groene Hoogte wordt een dertigtal daken vergroend met een totale oppervlakte van 400 vierkante meter. In heel Soest is dit inmiddels 7.000 vierkante meter. Daarmee komt de gemeente dit jaar uit op meer dan honderd subsidieaanvragen voor een groen dak. De gemeente draagt 33 procent in de kosten bij tot een maximum van 30 euro per vierkante meter. Ze onderstreept daarmee het belang van een groen dak voor het vasthouden van het regenwater, het scheppen van leefruimte voor insecten en andere diertjes.
Er zijn ook regelingen voor de aanschaf van een regenton, compostvat en het afkoppelen van regenwater. Ook voor het nieuwe jaar is de subsidiepot goed gevuld. Meer informatie hierover is te vinden op de website soest.nl/subsidies.
Door Jan van Steendelaar –
Hier wilde Radio Eemland1 meer van weten!
Toen Radio Eemland1 had vernomen dat wij de wethouder van Soest, Aukje Treep het dak op hadden gekregen om de eerste Sedumtray van de ruim 400m² groendak aan te leggen, wilde ook zij meer weten van een groendak! Want wat is nou precies een groendak? Live op de radio vertelde Leonie van UWgroendak.nl meer, benieuwd? Klik dan op onderstaande link en luister het stukje gerust terug:
Wethouder Treep met Leonie op een groen dak in Soesterberg | EEMLAND1
Ook de gemeente Soest had iets te vieren!
Honderdste subsidieaanvraag voor groen dak dit jaar
Vrijdag 23 december 2022
Op donderdag 22 december was wethouder Aukje Treep met bewoners aanwezig bij de aanleg van bijna dertig groene daken in de wijk De Groene Hoogte te Soesterberg. Met die dertig daken komt de gemeente uit op meer dan honderd subsidieaanvragen voor een groen dak dit jaar.
Honderdste aanvraag dit jaar
De gemeente Soest subsidieert sinds 2014 de aanleg van groene daken. Sinds een paar jaar zit het aantal aanvragen per jaar in de lift. Dit jaar vieren we de honderdste aanvraag van 2022. Een bijzondere aanvraag want de bewoners van de wijk De Groene Hoogte vergroenen op bijna dertig adressen hun daken. In totaal wordt er in deze wijk meer dan 400 vierkante meter dak vergroend. In heel Soest is al bijna 7.000 vierkante meter dak vergroend.
Groen dak
Een groen dak is een laag planten op het dak. Geschikte planten zijn laagblijvende (vet)planten, kruiden en mossen. De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken vanwege de positieve bijdrage aan het milieu. Ze houden het regenwater vast, geven leefruimte voor insecten en andere diertjes, isoleren een beetje, beschermen het dak en nog veel meer. Een groen dak maakt ook je uitzicht mooier.
Gemeentelijke subsidie
De gemeente draagt 33 procent bij in de kosten, met een maximum van 30 euro per vierkante meter.
Er zijn ook regelingen voor de aanschaf van een regenton, compostvat en afkoppelen van regenwater. Bekijk de gemeentelijke subsidieregelingen.
https://www.soest.nl/actueel/honderdste-subsidieaanvraag-voor-groen-dak-dit-jaar
Wil jij ook graag samen met je buren de wijk vergroenen? Wij helpen je waar mogelijk!
Vraag gerust een offerte aan voor jouw dak en vergeet in de opmerking niet aan te geven dat je graag een groendak-buurtinitiatief op wil zetten. Wij nemen contact op met je en gaan voor start precies uitleggen hoe dit werk gaat! We kunnen al wel verklappen dat “hoe meer bewoners ermee doen, hoe scherper wij kunnen aanbieden!”