Anna Maria Schuurmanlaan in Bilthoven

Vorige week hebben de bewoners van Anna Maria van Schuurmanlaan groene daken gekregen op hun schuurtjes. Groene daken of vegetatiedaken zijn platte of hellende daken met begroeiing.

Een groen dak is een dak dat bedekt is met begroeiing zoals mossen, bloemen, bomen en grassen. Hiermee bescherm je je dak tegen erosie, breng je een extra isolatielaag toe en zorg je voor een betere afvoering van regenwater. Daarnaast biedt een groen dak een fraai uitzicht, heeft de beplanting een luchtzuiverende werking en bevordert het de biodiversiteit. Met een groen dak werk je dus ook automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat. 

Draagvermogen

Isabelle Kreuze geeft informatie hieromtrent door: ‘Tijdens de algemene ledenvergadering van onze VVE (Vereniging van Eigenaren) in 2021 werd het idee geopperd om onze bergingen van een groen dak te voorzien. De ruimte rondom de bergingen bestaat uit veel stoepwerk met een grote parkeerplaats; oftewel veel steen en beton en nauwelijks groen’.

‘Tijdens de ALV werd besloten om uit te zoeken of dat kon. Eén van onze leden had al ervaring met een groen dak en we hebben bij een bekende leverancier een offerte opgevraagd. Belangrijk is wat het draagvermogen van het dak is en in welke staat de dakbedekking is. Op basis daarvan hebben wij gekozen voor een sedum-bedekking die in tray’s op het dak wordt gezet. De rand wordt afgewerkt met grind. Deze plantensoort heeft minder water opnemend vermogen maar is ook lichter van gewicht. Als we lekkage krijgen kunnen we eventueel de tray’s verwijderen en gemakkelijk het dak repareren. Wel maken we gebruik van een wortelwerende folie zodat het dak lang mee kan. In principe kan het dak met het sedum ook langer mee dan zonder. Dus dat is mooi meegenomen.’

Subsidie

‘Toen we de offerte hadden hebben we gekeken of we voor het aanbrengen van het groene dak ook subsidie konden krijgen. Er zijn veel gemeentes die dit doen. Wij kwamen terecht bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Zij subsidiëren 30% van de investering, de regeling Blauwe Bewoners Initiatieven. Dit omdat het water langer op het groene dak blijft en zo minder belastend is voor de waterafvoersystemen. De aanvraag was echt eenvoudig via hun webside met behulp van een aanvraagformulier. Binnen twee weken hadden we een akkoord voor ons idee. Ook de financiële afwikkeling verliep vlekkeloos.’ [HvdB]

Dit artikel verscheen eerder in de Vierklank en online op

Liever persoonlijk advies?We helpen je graag verder

Offerte Aanvragen?
Binnen 1 werkdag een scherpe prijs