10 voordelen van een groendak
Groene daken zijn enorm populair en dat is niet voor niets! De voordelen van een Sedumdak / groendak variëren. Zo is een Sedumdak onderhoudsarm en makkelijk zelf aan te leggen. Groene daken zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken.
Op een plat dak met een helling tot ongeveer 15 graden zijn de groene daken makkelijk zelf te plaatsen. Natuurlijk kunnen wij dat ook voor u doen!
Er zijn verschillende soorten groene daken. Zo kun je het onderscheiden in intensieve groene daken en extensieve groendaken. Een intensief groendak kunt u zien als een tuin op het dak, een daktuin. Deze daken zijn onderhoud intensiever en wegen vaak veel zwaarder dan een extensief ‘traditioneel’ Sedumdak, welke op de meeste daken mogelijk zijn vanwege het lichte gewicht.
Lees hieronder onze 10 voordelen en effecten van een groendak bijvoorbeeld op uw schuur-, uitbouw-, fietsenstalling- of woningdak.
1. Absorbeert regenwater
Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken waardoor water steeds minder goed weg kan. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping. Het water moet eerst door de verschillende lagen van het groene dak. Zo stroomt al het regenwater niet in één keer richting het riool, maar komt het maar in
mondjesmaat bij de waterafvoer terecht. Een andere voordeel is dat het water op deze manier gefilterd wordt, waardoor het ook schoner in het riool aankomt. Check wel regelmatig of de waterafvoer nog schoon is, zodat het water kan weglopen.
2. Neemt Co2 op en vermindert fijnstof
Een groendak met Sedum bestaat uit allemaal 8 tot 12 verschillende vetplantjes. Deze plantjes zetten Co2 om in zuurstof en hebben het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is vooral een probleem in onze stedelijke omgeving en zorgt voor meer gezondheidsproblemen. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof op dan bijvoorbeeld een bitumendak, de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in. Zo zorgt sedum ervoor dat de luchtkwaliteit in de stad zich verbetert.
3. Goed voor de biodiversiteit
Het is geen geheim dat dieren het moeilijk hebben, vooral in de stad. Door het verdwijnen van veel groen hebben vogels en bijen veel minder plekken om te rusten en om eten te vinden. Om deze dieren te helpen legt u een groendak aan. De meer dan 250 soorten sedumplanten zorgen voor voldoende eten voor veel verschillende insecten en vogels. Een sedumdak dient als een soort ‘stapsteen’ voor dieren in de stedelijke omgeving, om naar nabijgelegen parken, tuinen en natuurgebieden te komen. Zo draagt u uw steentje bij aan de biodiversiteit in Nederland.
4. Groeit en bloeit
Groen is niet alleen goed voor dieren, het oog wil ook wat. Groene daken staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar door groen. Bovendien kunt u de hele dag kijken naar alle vogels, vlinders en bijen die erop af komen. Een groen uitzicht is ook goed voor onze gezondheid. Zeg nou zelf: het is toch veel leuker om op een groen dan op een zwart dak uit te kijken? Bovendien is wetenschappelijk bewezen
dat groen ontspannend werkt, stress verlaagt en positieve gevoelens bevordert. Naast de bijen wordt u dus ook blij van een groendak.
5. Geluidsisolerend en warmtewerend
Naast de groene voordelen is een sedumdak ook gewoon heel praktisch. Een groendak werkt namelijk isolerend. In de zomer heeft een groendak een verkoelende werking, terwijl u in de winter geen last heeft van de kou. Bovendien dempen de planten omgevingsgeluid. Vooral in de stad, waar geluid tussen verschillende vlakke oppervlakken heen en weer kaatst, kan een groendak voor verlichting zorgen. Het is
dan zowel binnen als buiten stiller.
6. Meer rendement van zonnepanelen
Een groendak helpt u met het opwekken van groene stroom. Zoals eerder gezegd zorgen de vetplantjes ervoor dat uw dak minder warm wordt. Zonnepanelen werken beter bij lagere temperaturen en zijn dus efficiënter op een groendak. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat u wel 16% meer rendement uit uw zonnepanelen haalt met een groendak. Als bijkomend voordeel zijn er verschillende planten die zich
in de schaduw van de zonnepanelen vestigen. Dit is weer goed voor de biodiversiteit.
7. Subsidie
Het aanleggen van een groendak vraagt om een kleine investering. Om u te ondersteunen en meer mensen aan te moedigen om voor een groendak te kiezen hebben veel gemeenten een subsidie beschikbaar gesteld. Het verschilt per gemeente hoeveel subsidie u krijgt, maar het is zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Kijk op de website van uw gemeente of er subsidie beschikbaar is en hoe u
deze kunt aanvragen.
8. Eenvoudig aan te leggen
Ziet u op tegen het aanleggen van een groendak? Nergens voor nodig. Een sedumdak bestaat namelijk uit een 3 lagen systeem of één van onze cassettes, die u eenvoudig kunt aanleggen. Met onze simpele en handige aanleginstructies is elk systeem in een handomdraai aangelegd en heeft u zelf uw grijze dak omgetoverd tot
groendak.
9. Voor alle soorten dakbedekking
Een groendak is geschikt voor de volgende soorten dakbedekking, namelijk: EPDM, PVC, Bitumen, APP en in sommige gevallen golfplaten. U kunt onze systemen zowel op een plat dak als op een licht hellend dak plaatsen. Een sedumdak beschermt uw onderliggende dakbedekking, zodat deze wel 2 keer langer meegaat. Uw dakbedekking wordt namelijk niet meer blootgesteld aan UV straling en heeft geen
last meer van verschillende weerselementen. Bovendien houden de sedumplantjes de temperatuur van uw dak laag, zo tast warmte uw dakbedekking niet aan. De temperatuur op een groendak blijft beperkt tot 35 graden.
10. Onderhoudsarm
Nu denkt u een groendak, dat vraagt vast om veel onderhoud? Niets in minder waar. Omdat een groendak uit vetplantjes bestaat heeft u er eigenlijk heel weinig werk van. U hoeft uw groene dak maar 1 tot 2 keer per jaar te bemesten. Doe dit ongeveer eind april en eind september, dan verwijdert u ook de uitgebloeide bloemen en het onkruid. Verder is het aan te bevelen om het dak wat water te geven als het langere tijd heel warm en droog geweest is. Verder heeft u er geen omkijken naar.
Vragen of opmerkingen? Schroom niet contact met ons op te nemen. Of neem een kijkje in onze webshop om gelijk ideeën op te doen.