Wat is Sedum eigenlijk?

Wat is Sedum en wat maakt het zo geschikt voor daken?

Sedum op het dak is een populaire duurzame manier om je dak groen te maken. Maar in feite zijn er talloze planten en plantjes geschikt om een dak te vergroenen. Van bamboe tot grassen en struiken, ja zelfs bomen. Afhankelijk van de sterkte van het dak kun je van alles op je dak planten. Wat is Sedum en waarom is het zo populair en over wat voor plantjes heb je het dan? Daarover gaat dit bericht.

Vetplantjes

In de natuur komen veel planten voor die water in hun bladeren opslaan. Dit noemen we vetplanten. Een Cactus en de Aloë Vera zijn daar bekende voorbeeld van. Nu is er een familie van kleinere vetplantjes die we Vetkruid noemen. Oftewel Sedum. Deze familie van Vetkruid bestaat uit zo’n vierhonderd soorten die overal ter wereld voorkomen. In Nederland vind je onder meer Roze Vetkruid, Wit Vetkruid, Muurpeper en Hemelsleutel.

Bijzonder eigenschappen

De planten hebben een bijzondere stofwisseling. Kooldioxide wordt ‘s nachts door huidmondjes opgenomen en in appelzuur omgezet. Overdag wordt het zuur gebruikt voor de fotosynthese. Het gehalte aan appelzuur neemt gedurende de dag af. De huidmondjes in de bladeren zijn zoals bij veel vetplanten alleen ‘s nachts geopend om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren. (Bron: Wikipedia en Imkerpedia).

Gering onderhoud

Aan de eigenschappen van Sedum kun je al afzien waarom ze graag gebruikt worden op daken en in tuinen. Ze kunnen goed tegen droogte, hebben weinig voedsel nodig en zijn gemakkelijk te kweken. Het benodigde onderhoud is gering. Daarnaast zijn ze klein, maar bloeien ze in een heel divers kleurenpalet. Buiten de bloeitijd zijn de (vaak wat dikkige) blaadjes groen of rood, dus ook in de winter ziet een Sedumdak er leuk uit. Het lichte gewicht maakt ze geschikt voor veel soorten daken en serres.

Sedumdak van UwGroendak

UwGroendak werkt met een speciale mix van Vetplantjes uit de Vetkruidfamilie. Deze bestaat uit 8 tot 12 verschillende soorten Sedum. Ze bloeien van begin april tot eind oktober. U kunt de mix voor uw eigen tuin of dak bestellen via onze webshop.

In een volgend bericht gaan we proberen de specifieke Sedum mix van UwGroendak nader onder de loep te nemen.

Nog vragen over Sedumdak onderhoud?

Op zich zijn de tips volgens ons vrij simpel en duidelijk. Mocht je echter toch nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Met veel liefde voor groen en een duurzame leefomgeving wil ik wereld een stukje groener te gaan maken. Al jaren ben ik daarom werkzaam in de wereld van groene daken. Hierdoor heb ik mij over de jaren gespecialiseerd in kennis hierover. Kennis die ik graag deel om Nederland van bovenaf steeds groener te maken. Ik adviseer niet alleen de klanten die hun project volledig aan ons uitbesteden maar ondersteun ook de klanten die via de website een doe-het-zelf-pakket aanschaffen.

Heb je een vraag? Bel dan gerust: 030 87 89 951

Liever persoonlijk advies?We helpen je graag verder

Offerte Aanvragen?
Binnen 1 werkdag een scherpe prijs