Effect van een groen dak op de leefomgeving
Verbeter je leefomgeving en maak je dak groen met UwGroendak
Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van een groen dak op de leefomgeving en de stad. Een van de meest aansprekende aspecten is het effect op de omgevingswarmte en de waterbuffering.
Warmere zomers en intensere regenval
Wie in een stedelijke omgeving woont, heeft het zelf al kunnen merken: de afgelopen jaren waren de steden in de zomer zeer warm en was er in de winters veel water op straat en in de tuinen. Ook de regenbuien in de zomer zijn veel intenser geworden. Gemeenten, vastgoedeigenaren en huiseigenaren willen graag een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving en denken na over manieren om dit soort gevolgen van het klimaateffect voor de stad te beperken.
Stedelijke Hitte Eiland-effect
Neem bijvoorbeeld het feit dat in grote steden de temperatuur op straat en tot op kilometers hoogte veel hoger is dan buiten de bebouwing. Dit heet het Stedelijke Hitte Eiland-effect. Het kan wel 8 of 9 graden schelen, en dat is niet goed voor de aarde, de leefomgeving en het woonplezier.
Groene daken zetten warmte om
Het mooiste zou zijn als de daken van alle woningen, schuren, uitbouwen, kantoren, parkeergarages en bedrijven een vorm van beplanting zouden hebben. De beplanting zet de zonnewarmte om in waterdamp en geeft zo een verkoelend effect. Daarbij geldt dat groene daken van UwGroendak goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Ze kunnen veel neerslag aan of juist lange droge periodes doorstaan. Als er maar genoeg groene daken zijn, kunnen de gevolgen van het Stedelijke Hitte Eiland-effect gecompenseerd worden. In dat geval zou de stedelijke omgeving niet langer overdag alle warmte absorberen en ’s nachts weer afstaan. Het zou dan bij hitte beter toeven zijn in de stad, airco’s hoeven niet aan en het slapen wordt prettiger. Elke soort groen is daarbij prima.
Sedumdaken zijn de oplossing
Een sedumdak van UwGroendak is wel de meest gemakkelijke manier om uw directe omgeving positief te beïnvloeden. De investering is gering en de aanleg reuze eenvoudig. De schaarse ruimte in de stad voor groen wordt hiermee beter benut. In veel wijken zijn buurtinitiatieven om gezamenlijk de daken van schuren, uitbouwen of woningen te vergroenen. Vaak is er subsidie vanuit de gemeente.
Co2 en insectenleven
Ook op het niveau van de individuele bewoner zijn er directe voordelen te behalen met een groen dak. Het is mooi; je kijkt toch liever naar een groen dak dan zwart bitumen. Daarnaast help je het insectenleven en daarmee de vogelstand. En je hebt het fijne gevoel dat je bijdraagt aan de vermindering van het broeikasgas CO2. Je draagt je steentje bij aan een betere leefomgeving, de afkoeling en waterbuffering. Wie een nieuw dak vergroent, verlengt ook direct de levensduur.
Kortom, zowel voor je eigen leefomgeving als voor het grotere belang is een groen dak van grote waarde.
Wil je ook je leefomgeving prettiger maken?
Lees je het bovenstaande bericht en heb je zelf ideeën in die richting. Kijk dan ook eens naar onze overzichtspagina met ‘Gemeentes die subsidie verstrekken‘ of lees de pagina ‘Buurtinitiatief‘.
Je mag mij ook bellen wanneer je hulp nodig hebt om jouw buurt te mobiliseren zoals de bewoners van de Staatsliedenbuurt in Utrecht.
Met veel liefde voor groen en een duurzame leefomgeving wil ik wereld een stukje groener te gaan maken. Al jaren ben ik daarom werkzaam in de wereld van groene daken. Hierdoor heb ik mij over de jaren gespecialiseerd in kennis hierover. Kennis die ik graag deel om Nederland van bovenaf steeds groener te maken. Ik adviseer niet alleen de klanten die hun project volledig aan ons uitbesteden maar ondersteun ook de klanten die via de website een doe-het-zelf-pakket aanschaffen.
Heb je een vraag? Bel dan gerust: 06 15 34 94 53