Meer groene daken in Oost

Oost krijgt steeds meer groene daken. Goed nieuws voor vogels, vlinders en bijen. En voor bewoners natuurlijk, zo liet Dave ons weten. Hij woont aan de Mecklenburglaan en heeft onlangs zijn dak vergroend. “Het idee om te vergroenen leefde al langer, maar na de infoavond in De Wilg georganiseerd door Groen Oost zijn we aan de slag gegaan. Via UW Groendak uit Zeist ontdekten we de kant&klare sedumtrays die ook op bushokjes liggen. Superhandig, want je klikt ze aan elkaar, zodat je later makkelijk reparaties aan het dak kunt uitvoeren of zonnepanelen kunt plaatsen. Ze kosten iets meer dan €40 per vierkante meter en werden bij ons op de stoep afgeleverd.

De gemeente geeft dit jaar 50% subsidie op groendaken, mooi meegenomen. Begin mei hebben drie potige kerels met een daklift de trays op ons dak gelegd, netjes om de schoorsteen heen zoals je ziet. Mei was zeer zonnig, inclusief mini hittegolf, en we weten nu: de isolatiewerking is fantastisch is. De hitte komt niet meer in de bovenste kamers.

En opvallend: we horen minder verkeer! Na de plensbuien afgelopen dagen zien we ook minder regenwater het riool in verdwijnen, de reden dat Utrecht subsidie geeft. We zijn benieuwd of we in de winter door de isolatie ook minder hoeven te stoken.
Het minpunt is dat we het groene dak zelf niet zien. We hebben geen vaste trap naar het dak en zullen slechts één keer per jaar even naar boven gaan om wat onkruid te wieden. Maar goed, onze ervaringen zijn positief, een aanrader zo’n groen dak!”

Foto: Dave Tuinstra

Liever persoonlijk advies?We helpen je graag verder

Offerte Aanvragen?
Binnen 1 werkdag een scherpe prijs